Huren veel gestelde vragen

Als je gaat huren of verhuren dan heb je misschien een paar vragen. Hier worden een aantal vragen en antwoorden weergegeven.

Je mag een leegstaande woning tijdelijk verhuren. Je hebt dan wel een vergunning nodig die je bij de gemeente aan moet vragen. Dit is allemaal vastgelegd in de Leegstandwet.

Diverse bronnen merken dat het verhuren van leegstaande woningen steeds eenvoudiger gaat worden. Huizen die te koop staan worden steeds moeilijker verkocht, daarom wil je dat anderen er in gaan wonen en dan kun je de woning dus tijdelijk verhuren.

Er zijn verschillende soorten woonruimten die vermeld staan in de Leegstandwet als het gaat over tijdelijk verhuren. Het gaat over een woonruimte in een gebouw, een woonruimte in een te koop staande woning die nog nooit bewoond is geweest en woonruimte in een huurwoning die gesloopt of gerenoveerd moet worden.

De vergunning moet bij de gemeente worden aangevraagd. Als je denkt aan tijdelijke verhuur van een leegstaande woning dan kun je bij de gemeente een formulier aanvragen dat heet aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte. De gemeente kan je dan informeren over de mogelijkheden tot verhuren en hoe de procedure verder in zijn werk gaat.

Als je gaat huren dan heb je te maken met huurbescherming. Dit houdt in dat je als verhuurder niet zomaar de huur op kunt zeggen. Er zijn ook huurders met geliberaliseerde huurcontracten, ook deze mensen hebben huurbescherming. Er zijn regels die gelden wanneer je de huur op wilt zeggen. Dit is wanneer de afgesproken huurperiode af is gelopen of wanneer de verhuurder de huur in de tussentijd op wil zeggen, dan heeft de huurder dus recht op huurbescherming. De verhuurder moet altijd een wettelijke reden hebben om de huur op te kunnen zeggen, dit moet schriftelijk drie maanden van te voren op worden gezegd. De huurder moet hiermee dan wel akkoord gaan wil het door kunnen gaan. Als dat niet wordt gedaan dan gaat het huurcontract door. Dan kan de verhuurder naar de rechter stappen om het huurcontract te laten ontbinden, maar wanneer de huurder zelf weg wil, dan moet de huur op worden gezegd binnen de opzegtermijn.

Wel of geen huurbescherming

Als je een huis, appartement of een kamer huurt, dan heb je huurbescherming. Maar je hebt geen huurbescherming als je op de woonboot, een winkelwoning, een dienstwoning, een kamer in een verzorgingshuis of een recreatiewoning hebt. Dan is er geen huurbescherming. Het is belangrijk dat er altijd een advies wordt gevraagd aan een derde partij wanneer je recht hebt op huurbescherming. Er zijn namelijk zoveel wetten en regels waar de huurder en de verhuurder zich aan moeten houden, daar moet samen eens naar gekeken worden zodat beide partijen precies weten wat hun rechten en plichten zijn.

Je kunt als je dat wilt een woning huren in Duitsland. In Duitsland gelden speciale regels wanneer je een huis wilt huren. Om te beginnen moet je een huurcontract hebben ondertekend en vanaf dat moment word je aangemerkt als huurder. Er zijn uitzonderingen, namelijk echtparen. De partner, die hierbij het huurcontract niet ondertekent, is toch de medehuurder wanneer dit in het contract staat beschreven, anders niet. Als je samenwoont en niet bent getrouwd, dan moet je het contract allebei ondertekenen als je hier ook allebei officieel de huurder wilt zijn. Het kan zijn dat je officieel geen (mede) huurder bent van een huis, dan wil dat zeggen dat de verhuurder geen verplichtingen voor je heeft. Wanneer de officiƫle huurder de afspraken niet na komt, dan heeft de verhuurder het recht om je uit de woning te zetten, je moet je namelijk aan de afspraken houden die zijn opgesteld in het contract. Dat geldt overigens voor beide partijen. Als je de woning wenst te verlaten dan dien je altijd de huur op te zeggen bij een woning huren in Duitsland. Het kan zijn dat er medehuurders in de woning achter blijven, voor jezelf is het aan te raden dat je op gaat zeggen. Het kan zomaar zijn dat een van de medehuurders geen huur meer gaat betalen. Dan heeft de verhuurder het recht om de huur bij jou van de rekening te halen, ook al woon je hier niet meer. Bij een woning huren in Duitsland altijd opzeggen wanneer je hier niet meer gaat huren! Er is ook een nadeel want een verhuurder is niet verplicht de opzegging van de huur van een van de huurders te accepteren, als de anderen in de woning achterblijven.

Andere regels bij woning huren in Duitsland

Als je een contract op gaat stellen voor een woning huren in Duitsland dan moet je er op letten dat het aantal vierkante meters woonoppervlakte wordt vermeld in het contract. Als nu blijkt dat de werkelijke woonoppervlakte van de huurwoning meer dan 10% minder is dan in het contract staat, dan heb je het recht de huur zonder opzegtermijn op te zeggen. Je kunt ook huurvermindering aanvragen. Bij een woning huren in Duitsland geldt altijd een opzegtermijn van drie maanden, als er een contract is opgesteld van onbepaalde tijd. Als er een contract is opgesteld met een vaste looptijd, dan kan deze alleen in overleg met de verhuurder in de tussentijd worden opgezegd. Hierbij heeft de verhuurder wel een plicht om onderhuur toe te staan, als je daar tenminste een dringende reden voor hebt. Je blijft hierbij wel aansprakelijk voor het gedrag van de onderhuurder en ook voor de betaling van de huur van deze persoon. Een woning huren in Duitsland komt veelal overheen met het huren in Nederland, maar er zijn hier en daar wat verschillen waar je aan moet denken.

Is je vraag niet beantwoord?

Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem gerust contact met ons op. Je kunt een bericht sturen via onze contactpagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.